- PENERAJU KEMAHIRAN TERBILANG -
ARCHIVE (News)
Bitara Madani Micro Robotics Workshop 2023: Enhancing School Teachers' Expertise.
Pejabat Pendidikan Daerah Jasin dengan kerjasama ILP Selandar telah menganjurkan bengkel bertajuk "Bengkel Mikrobotik Bitara Madani 2023". Bengkel ini telah berjaya mengumpulkan para guru sekolah di daerah Jasin untuk meningkatkan kepakaran mereka dalam bidang robotik.
Gathering of Students with the Director of ILP Selandar 2023
Sebuah majlis perhimpunan telah diadakan di ILP Selandar yang melibatkan Tuan Pengarah, Ts. Dr. Hj. Sabri bin Zainuddin bersama para pelajar. Majlis ini menjadi perhimpunan terakhir beliau sebelum bersara pada usia 60 tahun.
CSR Wall Painting Selandar
Kolej Komuniti Selandar dengan kerjasama Institut Latihan Perindustrian Selandar telah menjayakan CSR "Corporate Social Responsibility" yang turut dijayakan bersama Persatuan Keusahawanan Melayu Selandar.
Career Visit and Discussion on Collaboration between ILP Selandar and CIDB Technologies Johor with the Southern Region of the Malaysia Construction Academy
Seramai 22 orang pelajar dan 4 orang pensyarah daripada Bengkel Teknologi Minyak & Gas (Lukisan Perpaipan) serta pegawai CESS telah membuat lawatan ke Akademi Binaan Malaysia Wilayah Selatan & CIDB Technologies Johor.
Outreach Program for Creative Skills under the Bitara Madani Initiative
ILP Selandar telah menganjurkan Program Outreach Kemahiran Daya Cipta Di Bawah Inisiatif Bitara Madani dengan penglibatan seramai 15 orang pelajar dari SMK Selandar.
National Sports Day ILP Selandar 2023
Mendukung usaha kerajaan Malaysia dalam menjalani gaya hidup sihat, ILP Selandar telah menjayakan Program Hari Sukan Negara bagi tahun 2023.
Workshop & Cybersecurity Competition: rawSEC Visits Cybersecurity and CTF (rAKSASA)
Bengkel dan Pertandingan Keselamatan Siber: Rawsec Kunjung Keselamatan Siber Dan CTF (rAKSASA) melibatkan penyertaan enam pelajar ILP Selandar dari jurusan Teknologi Perisian Pengaturcaraan, Teknologi Komputer Sistem dan Teknologi Komputer Rangkaian.
"Digital Mind And Culture" Briefing
Telah Berlangsungnya Taklimat Minda Dan Budaya Digital yang mana program ini bertujuan untuk meningkatkan tahap kesedaran, penerimaan dan pemahaman terhadap kepentingan transformasi cara berfikir dan budaya kerja terutamanya kepada warga ILP Selandar dari kaedah tradisional kepada digital.
Team Building Program ILP Selandar 2023
Program Team Building ini diadakan bagi tujuan membentuk satu budaya kerja yang sihat di kalangan Kumpulan Pengurusan dan Kumpulan Pelaksana untuk mencapai produktiviti cemerlang di kalangan warga kerja ILP Selandar. Bekerja dalam semangat berpasukan adalah tema utama yang diterapkan dalam program ini.
Ceremony Signing the Memorandum of Cooperation (MoC) between ILP Selandar and Mega Jati Academy
Satu majlis menandatangani dokumen Memorandum Kerjasama (MoC) di antara ILP Selandar dengan Mega Jati Academy telah berlangsung di Bilik Mesyuarat Pentadbiran ILP Selandar.
Game On E-Sport Season 3
Pertandingan anjuran Melaka Industrial Skill Development & ntrepreneurship Centre (MISDEC) dengan kerjasama Jabatan Belia dan Sukan Negeri Melaka.
GB4B Chess Championship Exco Science, Technology, Innovation and Digital Communication Malacca Cup
Telah berlangsung Kejohanan Catur GB4B Piala YB Exco Sains, Teknologi, Inovasi dan Komunikasi Digital Melaka kategori FR bawah 1500 bertempat di ILP Selandar.
Short Term Course with Mara Ayer Molek Professional College Students, Melaka
Kolej Profesional Mara Ayer Molek Melaka telah menghantar seramai 30 orang pelajar dan 2 orang pensyarah pengiring ke ILP Selandar untuk mengikuti kursus jangka pendek Asas Fotografi.
Robotics Strengthening Course in conjunction with Bitara Madani Microbotics Workshop 2023
Kelab Robotik ILP Selandar telah menganjurkan kursus pemantapan robotik kepada fasilitator robotik sempena Bengkel Mikrobotik Bitara Madani 2023 yang akan berlangsung pada hujung oktober dengan penyertaan guru-guru sekolah sekitar daerah Jasin dengan kerjasama Unit Sumber Teknologi Pendidikan, USTP Pejabat Pendidikan Daerah, PPD Jasin.
ILP Selandar Patriotic Song Singing Competition 2023
Menyemarakkan suasana apresiasi kemerdekaan Malaysia, ILP Selandar telah menganjurkan Pertandingan Nyanyian Lagu Patriotik yang mempertandingkan penglibatan penyertaan para pelajar dan kakitangan ILPS.
ILP Selandar Merdeka Fun Run 2023
Masih dalam suasana apresiasi kemerdekaan Malaysia,ILPS telah menganjurkan Fun Run Merdeka yang melibatkan para pelajar dan kakitangan ILPS. Kontinjen diketuai oleh Pengarah ILP Selandar ,Ts. Dr. Hj. Sabri bin Zainuddin.
Exhibition in conjunction with the Open Day of the Jasin District Education Office Year 2023
Pejabat Pendidikan Daerah, PPD Jasin telah menganjurkan Hari Terbuka Pejabat Pendidikan Daerah Jasin Tahun 2023 bertempat di Mydin Jasin dan ILP Selandar diwakili oleh pegawai promosi dari unit Cess telah menyertai program tersebut dengan mengadakan pameran promosi.
"Hackathon" and "Capture The Flag" competition in conjunction with Cyber Security Week 2023 Organized by ILP Kuala Langat
Pada 5 hingga 7 September 2023 , ILP Selandar telah menyertai Pertandingan "Hackathon" dan "Capture The Flag" sempena Minggu Keselamatan Siber 2023 Anjuran ILP Kuala Langat. ILP Selandar telah menghantar 2 orang wakil untuk pertandingan Hackathon dan 2 orang wakil Capture The Flag yang telah memberi saingan sengit dalam pertandingan tersebut.
Presentation of Certificates of Appreciation to ILP Selandar Teaching Staff in conjunction with TVET Altruistic Entrepreneur Workshop (B.U.A.T)
CREATE UTeM telah berkunjung ke ILP Selandar bagi menyerahkan sijil penghargaan kepada 6 orang tenaga pengajar yang telah menjayakan Bengkel Usahawan Altruistik TVET, B.U.A.T yang telah dilaksanakan pada 11 Julai 2023 yang lalu.
Melaka State Technical Education and Vocational Training (TVET) Council Meeting
ILP Selandar telah menerima kunjungan daripada Majlis TVET Negeri Melaka bagi mengadakan Mesyuarat Majlis Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Negeri Melaka bil 4/2023 di ILP Selandar.โฃ
Forest Tree Planting Program Phase 2 "Restoration of Durian Tunggal Dam"
Sebagai usaha menyokong Agenda Nasional Negara iaitu "Kempen Penanaman 100 Juta Pokokโ€œ menjelang tahun 2025, pihak kerajaan Melaka telah mengambil inisiatif menjayakan program penanaman pokok hutan di Empangan Durian Tunggal.Sebanyak 600 anak pokok telah berjaya ditanam pada program ini.
Opening Ceremony for the Closing of Friendship Week (MSR) Session 2/2023
Telah berlangsung majlis perasmian penutup Program MSR ILP Selandar Sesi 2/2023 yang disempurnakan oleh Pengarah ILP Selandar, Ts. Dr. Hj. Sabri Bin Zainuddin. Program ini telah berlangsung selama 4 hari bertujuan untuk memberi pendedahan kepada para pelajar baharu dalam menyesuaikan diri dengan persekitaran pembelajaran di ILP Selandar disamping memupuk keharmonian antara satu sama lain.
TVET Altruistic Entrepreneur Workshop, B.U.A.T Organized by CREATE UTeM at ILP Selandar
Bengkel Usahawan Altruistik TVET (B.U.A.T) yang dianjurkan oleh ILP Selandar dan CREATE UTeM telah berlangsung selama 3 hari bermula 31 Julai 2023 sehingga 2 Ogos 2023. Bengkel ini telah dihadiri oleh 40 orang pelajar-pelajar UTeM yang telah menjalani kursus jangka pendek dalam penyelenggaraan komputer, penyelenggaraan telefon pintar dan keusahawanan digital.
Ceremony Signing the Memorandum of Understanding Cooperation Document (NoU) Between UTeM and ILP Selandar
Satu Majlis menandatangani dokumen kerjasama Nota Persefahaman (Notes of Understanding) di antara UTeM dengan ILP Selandar telah berlangsung di Auditorium Iltizam ILP Selandar.
ILP Selandar Co-Curricular Excellence Program Session 1/2023
Selaras dengan membentuk komuniti hidup sihat, telah berlangsungnya ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ž๐—ฒ๐—ฐ๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฎ๐—ป ๐—ž๐—ผ๐—ธ๐˜‚๐—ฟ๐—ถ๐—ธ๐˜‚๐—น๐˜‚๐—บ peringkat ILP Selandar bagi sesi 1/2023 yang telah dianjurkan oleh ๐—ž๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ฏ ๐—ฆ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ๐—ป & ๐—จ๐—ธ๐—ต๐˜„๐—ฎ๐—ต (๐—ž๐—ฆ๐—จ) ๐—œ๐—Ÿ๐—ฃ ๐—ฆ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ dengan penyertaan merangkumi kalangan kakitangan ILP Selandar.
MyFutureLife Dun Ayer Limau Youth Career Carnival Program 2023
ILP Selandar diwakili oleh pegawai promosi dari unit Cess ILP Selandar telah menyertai Karnival Kerjaya Anak Muda Myfuturelife Dun Ayer Limau yang telah diadakan di Kompleks Japerun Dun Ayer Limau.
ILP Selandar Academic Visit To Virtual Space Center And Awantec
Seramai 15 orang pelajar Dan 7 orang pensyarah daripada Bengkel Teknologi Perisian (Pengaturcaraan) telah membuat lawatan ke Virtual Space Center dan Awantec.
Technical Advisory Committee (TAC) Meeting No. 1/2023
Institut Latihan Perindustrian Selandar, Jabatan Tenaga Manusia telah mengadakan Mesyuarat sulung Jawatankuasa Penasihat Teknikal (TAC) Bil.1/2023 yang dipengerusi oleh Pengarah ILP Selandar, Ts Dr Hj Sabri bin Zainuddin
Briefing And Information Regarding MBOT At ILP Selandar
Telah berlangsung baru-baru ini, satu sesi taklimat dan penerangan berkenaan MBOT kepada para pelajar ILP Selandar yang bertempat di Dewan Auditorium ILP Selandar.
MyFutureJobs Career Workshop
Seramai 17 orang pelajar ILP Selandar dari Bengkel Teknologi Komputer Sistem telah menyertai bengkel kerjaya MyFutureJobs yang telah dikelolakan oleh Encik Mohd Shafry Bin Salam, pegawai unit Cess ILP Selandar.
Co-Curriculum Closing Ceremony Session 1/2023
Baru-baru ini telah berlangsung satu Majlis Penutup Aktiviti Kokurikulum bagi sesi 1/2023 ILP Selandar. Program ini melibatkan gabungan pelajar semester 1 dan 2 dan telah dijalankan dengan kerjasama Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Jasin. Mengakhiri majlis penutup adalah demostrasi menyelamat dan bantuan kecemasan kemalangan jalan raya yang telah dijayakan oleh pelajar dan pihak APM.
ILP Selandar TikTok Competition 2023
Pengarah ILP Selandar Ts. Dr. Hj. Sabri Bin Zainuddin telah menyampaikan cenderahati dan hadiah kepada peserta dan pemenang pertandingan tiktok yang yang telah dianjurkan oleh Jawatankuasa Komunikasi & Multimedia, JKM ILP Selandar.
Juvenile Crime Prevention Program
Baru-baru ini telah berlangsungnya Program Pencegahan Jenayah Remaja anjuran bersama Polis Diraja Malaysia. Program memfokuskan kepada pencegahan jenayah meliputi peranan pelajar dalam menjadi seorang remaja yang bebas jenayah, akta-akta serta hukuman berkaitan perlakuan jenayah.
Skill Job Fair at Madani TVET Carnival Let's Choose Skills in the Southern Zone 2023
Karnival TVET Madani Jom Pilih Kemahiran Zon Selatan 2023 telah berlangsung pada 16 Jun 2023 dengan kehadiran seramai 40 orang pelajar semester 2 dan 3 dari ILP Selandar. Program Skill Job Fair yang diadakan dalam karnival ini bertujuan untuk memberi peluang pekerjaan terbaik kepada para pelajar yang berminat dalam bidang kemahiran.
Anti-Drug Squad Program
Telah berlangsungnya satu Kolaborasi Program Skuad Antidadah di antara Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Daerah Jasin bersama dengan pelajar-pelajar ILP Selandar. Seramai 40 orang pelajar ILP Selandar telah terlibat sama menyertai program ini.
New Student Recruitment Promotion Program ILP Selandar Session 2/2023
ILP Selandar telah mengadakan program promosi pengambilan pelajar baru ILP Selandar bagi kemasukan sesi 2/2023 di beberapa sekolah menengah sekitar negeri Melaka sempena majlis penyerahan keputusan peperiksaan SPM 2022/2023.
34th International Invention, Innovation & Technology Exhibition (ITEX 2023)
Jutaan tahniah diucapkan buat Team Inovasi ILP Selandar di atas kejayaan dalam ๐Ÿ‘๐Ÿ’๐ญ๐ก ๐ˆ๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ง๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ ๐ˆ๐ง๐ฏ๐ž๐ง๐ญ๐ข๐จ๐ง, ๐ˆ๐ง๐ง๐จ๐ฏ๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง & ๐“๐ž๐œ๐ก๐ง๐จ๐ฅ๐จ๐ ๐ฒ ๐„๐ฑ๐ก๐ข๐›๐ข๐ญ๐ข๐จ๐ง (๐ˆ๐“๐„๐— ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘) di ๐๐ฎ๐ฌ๐š๐ญ ๐Š๐จ๐ง๐ฏ๐ž๐ง๐ฌ๐ฒ๐ž๐ง ๐Š๐ฎ๐š๐ฅ๐š ๐‹๐ฎ๐ฆ๐ฉ๐ฎ๐ซ (๐Š๐‹๐‚๐‚) pada 11-12 Mei 2023
Worldskill Malaysia Youth Competition (WSMB) Year 2023
Selamat Maju Jaya buat para pelajar yang menjadi wakil ILP Seandar ke Pertandingan "Worldskill Malaysia Belia (WSMB) Tahun 2023" yang berlangsung di Falkuti Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (FTMK) UTEM Melaka
Training Workshop The Trainers (TOT) Module 2.0, Healthy Program Without AIDS For Teenagers (PROSTAR) Jasin District Level
Bengkel anjuran PEJABAT KESIHATAN DAERAH JASIN yang berlangsung selama 2 hari melibatkan 54 orang pelajar ILP Selandar .
Cooking Program And Distribution Of Lambuk Porridge Ramadan 1444H
Kelab Sukan & Ukhwah, KSU ILP Selandar telah menganjurkan Program Memasak & Agihan Bubur Lambuk sempena bulan Ramadan 1444H
ILP Selandar CSR TVET Program at SR Arab JAIM Merlimau Pasir
ILP Selandar telah menghantar pasukan teknikal yang terdiri daripada 20 pelajar dan 15 pengajar bagi menjayakan program CSR TVET ILP Selandar yang telah dilaksanakan di Makmal Komputer SR Arab JAIM Merlimau Pasir (SRAMP)
Free Tennis Sports Clinic And Health Checkup
Kelab Sukan & Ukhwah (KSU) ILP Selandar dengan kerjasama Melaka Lawn Tennis Association (MLTA) dan Putra Specialist Hospital telah menganjurkan Klinik Tennis Percuma dan Pemeriksaan Kesihatan Percuma di Kompleks Tenis MPHTJ MiTC Hang Tuah Jaya kepada 25 orang peserta yang terdiri daripada kakitangan dan pelajar ILP Selandar.
Tvetdigital Webinar Basic Arduino Circuit Simulation Using Tinkercad Circuit
ILP Selandar telah menganjurkan Webinar TVETDigital Asas Simulasi Litar Arduino Menggunakan Tinkercad Circuit secara atas talian menggunakan medium Youtube Live ILP Selandar dengan kerjasama Unit Sains Komputer Kolej Matrikulasi Melaka sempena Quick Win 100 Hari YB Menteri Sumber Manusia.
ILP Selandar Sports & Ukhwah Club (KSU) Hi-Tea Banquet Ceremony and Officers' Farewell Ceremony
Satu majlis jamuan hi-tea telah diadakan bagi menghargai ahli Kelab Sukan dan Ukhwah (KSU) ILP Selandar yang telah memberi sokongan terhadap Kelab disamping dapat mengeratkan ukhwah silaturahim sesama ahli.
ILP Selandar Sports & Ukhwah (KSU) General Meeting Year 2023
Kelab Sukan & Ukhwah (KSU) ILP Selandar telah mengadakan mesyuarat agung tahun 2023 bagi membentangkan aktiviti-aktiviti yang telah dilaksanakan, perbelanjaan dan pendapatan akaun serta perbincangan usul yang telah dikemukakan oleh ahli KSU.
Project Handover Ceremony for Upgrading & Preserving the Physical Structure of ILP Selandar
Projek Naiktaraf dan Memulihara Struktur Fizikal ILP Selandar telah dimulakan pada 1 Julai 2020 dan telah siap sepenuhnya pada 24 Januari 2023 merangkumi pemulihan struktur bangunan pentadbiran, makmal, bilik kuliah dan juga dewan makan.โฃ
Benchmark Tour of Multimedia Technology Program at ILP Arumugam Pillai
Seramai 20 pegawai daripada ILP Selandar telah berkunjung ke ILP Arumugam Pillai Nibong Tebal bagi mengadakan lawatan penanda aras untuk memberi pendedahan dan panduan kepada para pegawai tentang pelaksanaan latihan Teknologi Multimedia Interaktif yang dilaksanakan di ILP APNT.
Courtesy Visit in conjunction with the Cooperation Between ILP Selandar and KV Balik Pulau
ILP Selandar telah mengadakan kunjungan hormat di KV Balik Pulau bersempena Jalinan Kerjasama Pintar bagi Program Teknologi Maklumat dan Program Teknologi Sistem Pengurusan Pengkalan Data dan Aplikasi Web.
ILP Selandar Director's Cup Bowling Competition Session 1/2023
Sebanyak 8 pasukan dengan penyertaan 32 pemain telah menjayakan pertandingan ini. โฃ
ILP Selandar Student Safety Briefing Program
Satu sesi perkongsian taklimat keselamatan telah berlangsung dengan kerjasama Honda Malaysia Sdn.Bhd melibatkan para pelajar semester akhir ILP Selandar.
Student Awards Ceremony Session 2/2022 ILP Selandar and Scholarship Presentation Session from Honda Malaysia Sdn Bhd.
Anugerah dan sijil penghargaan telah disampaikan oleh Ts. Dr. Hj Sabri bin Zainuddin ,Pengarah ILP Selandar atas kecemerlangan pelajar dalam bidang akademik dan ko kurikulum.
Courtesy Visit and Strategic Linkage Discussion Between Perdana University, Sterling Group and Nematix Together with ILP Selandar
Perdana University, Sterling Group dan Nematix telah mengadakan kunjungan hormat dan perbincangan jalinan strategik di ILP Selandar bagi mengenalpasti peluang dan ruang yang boleh dijalin bersama terutamanya dalam bidang Teknologi Maklumat dan Data Science.
External Verification Official (PPL) Visit at ILP Selandar
ILP Selandar telah menerima Lawatan Verifikasi Pegawai Pengesah Luaran (PPL) pada 09 Januari 2023 hingga 11 Januari 2023 bagi pengesahan terhadap Pelaksanaan Persijilan Kemahiran Malaysia melalui Sistem Penilaian Kendiri Sesi 2/2022.
Course (TOT) Entrepreneurship ILP Selandar
ILP Selandar telah menganjurkan Kursus (TOT) Keusahawanan yang melibatkan seramai 13 orang pengajar bertempat di Bilik Komputer, Pusat Sumber & Multimedia, Institut Latihan Perindustrian Selandar.
Courtesy Visit And Professional Discussion With The Melaka State Education Department
Sektor Sumber Teknologi Pendidikan (SSTP) Jabatan Pendidikan Negeri Melaka telah mengadakan kunjungan hormat dan perbincangan profesional bersama ILP Selandar bagi mengenalpasti, menyelaras program-program yang berkaitan dengan Pendidikan Digital dalam usaha pihak JPN ke arah pemerkasaan digital murid dan transformasi Pendidikan Digital Sekolah-Sekolah Negeri Melaka terutamanya di dalam Daerah Jasin.โฃ
Visits And Career Workshops From SMK Tun Mutahir Students To ILP Selandar
Seramai 40 pelajar SMK Tun Mutahir bersama 3 guru pengiring telah berkunjung ke ILP Selandar bagi mengadakan lawatan dan bengkel kerjaya untuk melihat dan mengenali latihan kemahiran TVET.
Career Fair in conjunction with the STEM Carnival at SMK Tun Mutahir
ILP Selandar yang diwakili oleh Team Promosi daripada unit Cess ILP Selandar telah menyertai Pameran Kerjaya sempena Karnival STEM anjuran SMK Tun Mutahir.
ILP Selandar visit to Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC)
Seramai 20 orang pelajar Dan 7 orang pensyarah daripada Bengkel Teknologi Perisian (Pengaturcaraan) telah membuat lawatan ke MDEC. Tujuan lawatan adalah untuk memberi pendedahan kepada peserta lawatan mengenai dunia usahawan digital yang berkait rapat dengan bidang pengaturcaraan.โฃ
The 2022 People Building Camp Program organized by the Universiti Agrosains Malaysia College
Seramai 40 orang peserta terdiri daripada para pelajar dan pengajar pengiring ILP Selandar telah terlibat dalam Kem Bina Insan yang bertempat di Kolej Universiti Agrosains Malaysia, Ayer Pa'abas Alor Gajah, Melakaโฃโฃ
Short Term Course with KV Students Datuk Seri Abu Zahar Isnin
Kolej Vokasional Datuk Seri Abu Zahar Isnin telah menghantar seramai 21 orang pelajar dan 2 orang guru pengiring ke ILP Selandar untuk mengikuti kursus jangka pendek Backup Strategies Management & Computer Assembly.โฃ
Short Term Course with KV Students Datuk Seri Mohd Zin
Kolej Vokasional Datuk Seri Mohd Zin telah menghantar seramai 19 orang pelajar dan 4 orang guru pengiring ke ILP Selandar untuk mengikuti kursus jangka pendek Splicing Fiber Optic.
CSR Travel Program TVET ILP Selandar At SM Tahfiz Al-Quran (JAIM) Chenderah
ILP Selandar telah menghantar pasukan teknikal yang terdiri daripada 30 pelajar dan 10 pengajar bagi menjayakan Program Kembara CSR TVET ILP Selandar yang telah dilaksanakan di Makmal Komputer SM Tahfiz Al-Quran (JAIM) Chenderah (SMTAQ).โฃ
Presentation And Discussion By MIGHT Together With TNB Research Sdn Bhd For The Smart Grid Demonstration Project (SGDP) At ILP Selandar
Malaysian Industry-Government Group for High Technology (MIGHT) bersama TNB Research Sdn Bhd telah mengadakan pembentangan dan perbincangan di ILP Selandar bagi Projek Demonstrasi Grid Pintar (SGDP) yang akan dilaksanakan di ILP Selandar.โฃ
Goodwill Visit and Presentation of Donations for Victims of Natural Disasters
Sesi kunjungan muhibah dan penyampaian sumbangan buat Encik Faizal b Mohd Fazil ,Ketua Pengawal Keselamatan ILP Selandar yang mana kediaman beliau di Felcra Bukit Sedanan mengalami kerosakan akibat dihempap pokok tengah hari semalam.
The ILP Selandar Innovation Team was awarded the GOLD AWARD for the Pitching Product Category in iVEDIIC2022
Pasukan Inovasi ILP Selandar yang terdiri daripada Gabungan Pengajar dan Pelajar dari Bengkel Teknologi Perisian (Pengaturcaraan) telah dinobatkan sebagai pemenang GOLD AWARD bagi Kategori Produk Pitching di dalam The International Virtual Educational Invention, Innovation, and Design Competition 2022 (iVEDIIC2022)โฃ
ILP Selandar Student Motivation Camp Session 2/2022
Pada 4 & 5 November 2022, pelajar-pelajar ILP Selandar telah menyertai Kem Motivasi yang bertempat di Forestay Taman Botanikal Melaka. Kem motivasi yang disertai oleh para pelajar semester 1 Sesi 2/2022 gabungan pimpinan bersama Angkatan Pertahanan Awam, Fasilitator (pelajar semester 2) serta kakitangan ILP Selandar.
Team Building ILP Selandar
Seramai 55 orang kakitangan ILP Selandar telah menyertai program Team Building yang bertempat di Academy DRB-Hicom Port Dickson Negeri Sembilan.
The launch of Melaka State TVET Council & TVET Carnival 2022
Pada 29 Oktober 2022, telah diadakan satu program Pelancaran Majlis TVET Negeri Melaka dan Karnival TVET 2022. Program tersebut telah di adakan bertempat di MITC, Ayer Keroh bermula pada 9.00 pagi sehingga 4.30 petang.
Anti-Drug Briefing Programme & Urine Test Screening
Satu sesi taklimat anti dadah telah disampaikan oleh Encik Zamani daripada Unit Promosi Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Daerah Jasin pada 27 Oktober, bertempat di Dewan Auditorium ,ILP Selandar.
Solar Energy System Presentation Session at ILP Selandar
Sesi pembentangan Sistem Tenaga Solar oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Melaka (PKNM) Energy Sdn. Bhd. bersama Taha Cahaya Sdn Bhd pada 21 Oktober 2022 (Jumaat ) bertempat di Bilik Mesyuarat Utama ILP Selandar, Melaka.โฃ
Motivational Talks & Crime Prevention Talks
Baru-baru ini telah diadakan satu sesi Ceramah Motivasi & Pencegahan Jenayah bersama pelajar-pelajar ILP Selandar. Sesi tersebut telah diadakan bertempat di Dewan Auditorium, ILP Selandar dari jam 8.00 pagi sehingga 1.00 petang
Courtesy Visit And Computer Handover At Madrasah Al-Qurra'
Pengarah ILP Selandar Ts. Dr. Hj. Sabri Bin Zainuddin bersama pegawai-pegawai daripada unit CESS dan wakil pegawai daripada unit PSM telah mengadakan lawatan kunjungan hormat dan perbincangan kerjasama ke Madrasah Al-Qurra' Lil Banat.โฃ
ILP Selandar Monthly Assembly Ceremony
Ucapan Pengarah yang sentiasa memberi suntikan semangat kepada warga ILP Selandar menguatkan lagi ukhwah dan nilai-nilai murni di antara pegawai.โฃ
Farewell Ceremony of ILP Selandar Officers
Kelab Sukan Dan Ukhwah (KSU) ILP Selandar telah menganjurkan majlis perpisahan bagi meraikan pegawai-pegawai ILP Selandar yang menamatkan perkhidmatan di ILP Selandar
Short-Term Courses With KV Students Kuala Selangor
Kolej Vokasional Kuala Selangor telah menghantar seramai 20 orang pelajar dan 5 orang guru ke ILP Selandar untuk mengikuti kursus Server Hardware Installation dan Server Software Installation yang telah berlangsung selama 2 hari.
Student Assembly with ILP Selandar Director
Amanat disampaikan oleh Yang Berusaha Tuan Pengarah, Ts. Dr. Hj. Sabri bin Zainuddin. Beliau mengingatkan para pelajar agar sentiasa bersemangat dan tidak mudah putus asa dalam menimba ilmu serta pengalaman di sepanjang tempoh pengajian di ILP Selandar.
Signing Ceremony of Note of Understanding (NOU) with Datuk Seri Mohd Zin Vocational College
Pengarah ILP Selandar Ts. Dr. Hj. Sabri Bin Zainuddin bersama Pengarah ILP Pedas, Pn.Shuhaila bt Samad telah menghadiri Majlis Menandatangani Nota Persefahaman (Notes Of Understanding) antara KV Datuk Seri Mohd Zin dengan ILP Selandar dan ILP Pedas.
1st General Meeting of ILP Selandar Sports Club in 2022
Kelab Sukan & Ukhwah ILP Selandar, KSU telah mengadakan mesyuarat agung buat kali pertama bagi tahun 2022 dengan penyertaan semua kakitangan ILP Selandar.
Blood Donation Campaign Programme
Satu Program Kempen Derma Darah anjuran ILP Selandar bersama Unit Tabung Darah, Hospital Melaka telah diadakan bertempat di Foyer Dewan Teknokrat, ILP Selandar.
Graffiti Competition in Conjunction with Dental Health Promotion Week (MKP) 2022
Bahagian Kesihatan Pergigian Negeri Melaka (BKPNM) dengan kolaborasi bersama Kelab Rekreasi dan Kebajikan Pergigian (KESERI) telah mengadakan pertandingan graffiti bersempena dengan Minggu Promosi Kesihatan Pergigian (MKP) 2022. โฃ
Benchmarking Tour And Short-Term Course From KV Balik Pulau at ILP Selandar
KV Balik Pulau telah mengadakan lawatan penanda aras dan menyertai kursus jangka pendek bagi kursus Develop Mobile Apps Prototypes Using Adobe XD dan Fundamental Of Programming yang telah dikelolakan oleh Jabatan IT.โฃ
Career Visit From SMK Tan Sri Haji Abdul Aziz Tapa Students To ILP Selandar
Seramai 40 pelajar SMK Tan Sri Haji Abdul Aziz Tapa telah berkunjung ke ILP Selandar bagi mengadakan lawatan kerjaya untuk melihat dan mengenali latihan kemahiran TVET.โฃ
Merdeka Outreach Career Carnival
Seramai 36 pelajar ILP Selandar telah menyertai program Mini Karnival Kerjaya Outreach Merdeka @ Machap Jaya anjuran Kementerian Sumber Manusia dan Perkeso. โฃ
TVET Outreach Tour Program 2022
Program Outreach Jelajah TVET ini diadakan bagi mempromosikan Sistem Persijilan Kemahiran Malaysia (SPKM) kepada orang awam serta pelajar dengan pendekatan oleh pemimpin dan agensi kerajaan setempat.
Computer Installation Course Huffaz TVET Program
Peserta Huffaz daripada Madrasah Al-Qurra telah menjalani latihan TVET di ILP Selandar selama satu hari dengan mengikuti kursus pemasangan dan penyelenggaraan komputer
Closing Ceremony of Silaturahim Week (MSR) Session 2/2022
Pelajar baru ILP Selandar sesi 2/2022 telah berjaya menamatkan program MSR dengan jayanya selepas Majlis Perasmian Penutup MSR Sesi 2/2022
Huffaz TVET Course Discussion In Conjunction with TVET Outreach Programme with Selandar Komuniti@ILP
ILP Selandar yang diwakili pegawai dari Unit CESS telah mengadakan perbincangan bersama Prof. Madya Haji Musa Bin Ahmad dan pegawai pengurusan Madrasah Al-Qurra'
Handover Ceremony of Selandar Industrial Training Institute Dining Hall
Mesyuarat Tapak Pembinaan Projek Naiktaraf dan Memulihara Struktur Fizikal berserta Majlis Penyerahan Dewan Makan Institut Latihan Perindustrian (ILP) Selandar.
Study Visit of Japanese Students To ILP Selandar Under JICA
Lawatan sambil belajar Pelajar Jepun ke ILP Selandar dibawah kendalian JICA (Japanese International Coorperation Agency), Malaysia.
Outreach Tvet Program Meeting with Community @ ILP Selandar
ILP Selandar bersama team promosi JPK telah mengadakan perbincangan bagi Program Outreach Tvet Bersama Komuniti@ILP Selandar.
Working Visit for Benchmarking Skills Training in Information Technology Area.
ILP Selandar telah menerima kunjungan daripada IKBN Seri Iskandar yang diwakili pengarah dan beberapa pegawai IKBNSI (Institut Kemahiran Belia Negara Seri Iskandar) bagi Lawatan Kerja Penandarasan Latihan Kemahiran Bidang Teknologi Maklumat
Promotion Program "Jom Belajau di ILP Selandar"
ILP Selandar telah mengadakan program promosi "Jom Belajau di ILP Selandar" pada 18-21 Julai 2022.
Convocation Ceremony of Selandar Industrial Training Institute 2022
TYT Tun Seri Setia (Dr.) Haji Mohd Ali Bin Mohd Rustam, Yang di-Pertua Negeri Melaka hadir ke Majlis Konvokesyen Institut Latihan Perindustrian Selandar Tahun 2022
Promotion of ILP Selandar New Student Intake For Admission Session 2/2022
Promosi pengambilan pelajar baru ILP Selandar bagi kemasukan sesi 2/2022 telah dilaksanakan kepada pelajar-pelajar lepasan SPM di sekolah menengah sekitar negeri Melaka
Worldskills Malaysia Youth (WSMB) Year 2022
Satu Pertandingan โ€œWorldskills Malaysia Belia (WSMB) Tahun 2022" telah berlangsung di Fakulti Teknologi Maklumat Dan Komunikasi (FTMK) UTEM MELAKA.โฃ
Gerak Gempur 2.0 ILP Selandar Promotion Program
ILP Selandar telah mengadakan Program Gerak Gempur 2.0 bagi mempromosikan pengambilan pelajar baru ke ILP Selandar bagi sesi kemasukan 2/2022.
TNB Research Visit To Discuss Real-Time Energy Management System (EMS) Project at ILP Selandar
TNB Research Sdn Bhd telah mengadakan lawatan ke ILP Selandar bagi membincangkan Projek Real-Time Energy Management System (EMS) yang akan dilaksanakan di ILP Selandar.โฃ
Training Of Trainers Programme (TOT) Melaka Anti-Drug Squad
Pada 21 Mei 2022 hari sabtu yang lepas, pihak Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Daerah Jasin telah mengadakan satu program Training Of Trainer (TOT) SKUAD Antidadah Negeri Melaka dikalangan pelajar-pelajar Institut Latihan Perindustrian Selandar.
Courtesy Visit of the Director General of the Manpower Department (JTM) to the Malacca Palace
Menjunjung kasih TYT Tun Seri Setia (Dr.) Haji Mohd Ali bin Mohd Rustam ,Yang di-Pertua Negeri Melaka atas kesudian Tun menerima kunjungan hormat daripada Ketua Pengarah Jabatan Tenaga Manusia, YBrs. En. Shakib bin Ahmad Syakir.
Courtesy Visit And Discussion of Draft Memorandum of Cooperation between ILP Selandar and UNIMEL
Satu program kunjungan hormat dan perbincangan draf memorandum kerjasama antara ILP Selandar dengan UNIMEL telah berlangsung bertempat di Institut Latihan Perindustrian Selandar pada 20 Mei 2022.
ILP Selandar Eid al-Fitr Celebration 2022
Pada 19 Mei 2022 bersamaan 18 Syawal 1443 Hijrah, telah diadakan Majlis Sambutan Aidilfitri Institut Latihan Perindustrian Selandar...
Courtesy Visit to Malacca Palace
Pengarah Institut Latihan Perindustrian Selandar (ILPS), Ts. Dr. Haji Sabri bin Zainuddin mengadakan kunjungan hormat ke Istana Melaka padaย 13 April 2022 bersamaan 11 Ramadhan 1443H.
Fire Safety Briefing - Fire Department
Unit Kecemasan Keselamatan dan Pengungsian Bangunan (UKKPB), ILP Selandar telah menganjurkan satu taklimat berkaitan keselamatan kebakaran di Auditorium Iltizam, ILP Selandar
Monthly Assembly & Retirement Ceremony
22 Mac 2022 โ€“ Majlis Perhimpunan Bulanan Kakitangan ILP Selandar telah diadakan di Auditorium Iltizam, ILP Selandar pada hari Selasa, 22 Mac 2022. Majlis bermula pada pukul 10.00 pagi dengan nyanyian lagu Negaraku, Melaka Maju Jaya dan Peneraju Pembangun.ย 
Accreditation Panel Visit - JPK
16 Mac 2022 โ€“ Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) telah mengadakan Lawatan Panel Pentauliahan di ILP Selandar pada hari ini bagi Pentauliahan Program bidang kemahiran Perkhidmatan Rangkaian Komputer
Collaboration of JICAย  - ILP Selandar
16 Mac 2022 โ€“ ILP Selandar menerima kunjungan hormat dari Penyelaras Sukarelawan, Japan International Cooperation Agency (JICA) iaitu iaitu En. Watanabe Makoto
Collaboration with TM -Short-Term Course
25 Januari 2022 โ€“ ILP Selandar dengan kerjasama Telekom Malaysia (TM) Network Region Southern telah melaksanakan kursus jangka pendek Splicing & Testing Optical Fiber Optic (OFC) bertempat di Jabatan Teknologi Maklumat dengan sentuhan pengajar-pengajar berpengalaman iaitu Ts. Mohd Hairudin Bin Hassan dan Raja Azman Bin Raja Omar.
Audit KSM - SKPK
11 Januari 2022 โ€“ Unit Audit Dalam, Kementerian Sumber Manusia telah mengadakan Penampilan Audit berdasarkan Sistem Kecemerlangan Pengurusan Kewangan (SKPK) di ILP Selandar pada 19 hingga 21 Januari 2022.
New Students Online MSR
01ย November 2021ย โ€“ย Sejajar dengan norma baharu,ย Institut Latihan Perindustrian Selandar, Melaka telah mengadakanย Minggu Silaturrahim (MSR) 2/2021 Secara Atas Talian. Minggu Silaturrahim ini melibatkan pelajar Semester 1 sesi 2/2021 dan dirasmikan oleh Pengarah ILP Selandar, Ts. Dr. Hj. Sabri Bin Zainuddin. Program ini akan berlangsung selama seminggu bermula 1 November sehingga 5 November 2021.
Handover Ceremony for Upgrading and Conserving the Physical Structure of ILP Selandar
27ย Oktober 2021ย โ€“Majlis Penyerahan Projek Naiktaraf dan Memulihara Struktur Fizikal Institut Latihan Perindustrian Selandar (Fasa II โ€“ Bengkelย B)ย telah diadakan
Industry4WRD Program - Programming with Python Course
06 Oktober 2021ย โ€“ย ILP Selandar telah menjalankan Kursus Programming with Python di bawah Program Industry4WRD bagi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran di kal
Industrial Collaboration - ILP Selandar
07ย September 2021ย โ€“ย Penyerahan sumbangan PPE - Face Shield daripada Pengarah ILP Selandar, Ts. Dr. Hj. Sabri bin Zainuddin kepada Pengarah Urusan syarikat KS Industrial Tools Malaysia Sdn Bhd, En. Wong Pow Siong pada 7 September 2021 di samping perbincangan lanjut berkaitan usahasama persefahaman dalam kerjasama pintar antara kedua-dua agensi.
ILPS Innovation Team wins Gold & Bronze Medal at I-RIA 2021
05ย Julai 2021ย โ€“ย Tahniah diucapkan kepada Team Inovasi ILP Selandar kerana telah berjaya mendapat GOLD Award & Bronze Award dalam Innovative Research Invention & Application Exhibition 2021 anjuran Universiti Utara Malaysia pada 5 Julai 2021 yang telah diadakan secara atas talian.ย 
Happy Eid al-Fitr from ILPS Citizensย 
13 Meiย 2021ย โ€“ย Warga ILPS mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin kepada semua muslimin dan muslimat sempena 1 Syawal 1442 Hijrah. Sama-sama kita memerangi gejala Covid-19 dan menyahut seruan kerajaan dengan mematuhi SOP yang telah digariskan.
Presentation of Watikah MPP 2021
Auditorium Iltizamย ILPS - 04ย Meiย 2021ย โ€“ย ย Satu Majlis Penyampaian Watikah Pelantikan Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) sesi 2/2021 telah diadakan pada hari ini di Dewan Auditorium Iltizam ILP Selandar. Tahniah diucapkan kepada pelajar-pelajar yang telah dilantik untuk menyandang jawatan MPP ILP Selandar bagi tahun 2021.
Bubur Lambuk in conjunction with Ramadan Mubarakย 
Pusat Sumber,ย ILPS - 23 April 2021ย โ€“ย ย ย ILP Selandar telah mengadakan aktiviti memasak bubur lambuk sempena bulan Ramadhan Al - Mubarak pada hari ini, jam 9.00 pagi yang diketuai oleh Puan Azurin Ayu Kamaruzaman dan dimeriahkan lagi dengan kehadiran Tuan Pengarah, Ts Hj Sabri Zainuddin bersama semua kakitangan ILP Selandar.